Zgodovina

DRSALNO-KOTALKARSKI KLUB STANKO BLOUDEK

Leta 1979 je skupina nekdanjih umetnostnih drsalcev ustanovila Drsalno-kotalkarski klub Stanko Bloudek. Klub, ki nosi ime našega svetovno znanega športnega entuziasta in strokovnjaka je bil ustanovljen z namenom, da bi dvignili umetnostno drsanje in kotalkanje v Ljubljani, ki je veljala nekdaj za center tega športa v naši domovini.

Klub je pričel delovati na področju množičnosti, organizirali smo številne začetne in nadaljevalne tečaje drsanja in kotalkanja in s to aktivnostjo seznanili več tisoč otrok iz Ljubljane in okolice. Izmed teh otrok, smo izbrali najbolj perspektivne za tekmovalno dejavnost.

Prvič se je klub pojavil na republiškem prvenstvu v umetnostnem drsanju v letu 1981 in že osvojil dve zlati odličji med najmlajšimi. Od takrat dalje je vodila strma pot navzgor. Člani DKK Stanko Bloudek so se na vseh nadaljnjih tekmovanjih uvrščali med najboljše in v bivši Jugoslaviji prevzeli primat hrvaškim drsalcem. V letu 1985 so tekmovalci DKK Stanko Bloudek prvič postali državni ekipni prvaki v umetnostnem drsanju, v letu 1990 pa še absolutni prvaki v vseh kategorijah. Te dosežke je klub ponavljal vse do danes.

Klub je vzgojil številne državne reprezentante, ki so nas uspešno zastopali na mednarodnih tekmovanjih ter na največjih tekmovanjih: mladinskih svetovnih prvenstvih, olimpijadah mladih, evropskih in svetovnih članskih prvenstvih ter olimpijskih igrah. Iz naših vrst prihajajo kar štirje tekmovalci, ki so si priborili vozovnico za olimpijske igre: najuspešnejša slovenska drsalka Mojca Kopač, udeleženka kar 3 olimpijskih iger in Teodora Poštič med ženskami ter Luka Klasinc in Gregor Urbas med moškimi, poleg njih pa tudi udeleženci EP, SP, Olimpijade mladih: Tina Švajger, Anja Beslič, Damjana Slaviček, Gordana Radakovič, Nika Cerič, Patricia Gleščič in med moškimi Jan Čejvan, Damjan Ostojič, Luka Čadež, Andrej Gorkič in David Praprotnik.

Uspehi kluba so rezultat dobrega dela strokovnega odbora, kjer poleg trenerjev sodelujejo še mednarodni in ISU sodniki, izvršnega odbora in seveda prizadevnih staršev, ki nosijo glavni delež finančnih obremenitev.

Klub skrbi tudi za popularizacijo športa, zato redno organizira izredno dobro obiskane tečaje drsanja in tekmovanja na državnem nivoju in mednarodno priznano tekmovanje Zmajček – “Dragon Trophy”, ki je vsako leto vključeno tudi v mednarodni koledar tekmovanj.

Zanimivi članki o klubu

 

photo (1)vsiSBL206x300