Zgodovina drsanja

Začetki umetnostnega drsanja – zgodovina:

 

080104-first-skates_big

Drsanje poznamo že dolgo. Najstarejši pari drsalk so narejeni iz kosti večjih živali, na vsaki strani so imele luknjo in usnjen par za vezanje. Okoli 14. stoletja so Nizozemci začeli uporabljati leseno ploščo, ki je imela na spodnji strani tanek železen tekač, drsalci pa so se odrivali s palico. Okoli leta 1500 so na Nizozemskem dodali tanka rezila, s tem pa so se drsalci lahko pričeli odrivati samo z nogami. Konstrukcija modernih drsalk je ostala v večji meri ista do danes. Velika sprememba je prišla kmalu za tem, ko je , prav tako na Nizozemskem, neki mizarski vajenec delal poskuse z razmerjem med širino in dolžino rezila; izdelal je obliko, ki je ostala do danes skoraj nespremenjena.

Skates_01-600x600

 

220px-Jackson_Haines2”Oče modernega umetnostnega drsanja” je bil Jackson Haines, ki je v sredini 1980-ih predstavil nov stil drsanja, ki je bil do tedaj poznan in povzet po Angleškem ”stilu” (Robert Jones – 1772). Mednarodna drsalna zveza je bila ustanovljena 1892 leta. Prvo evropsko prvenstvo je potekalo leta 1891, svetovno prvenstvo pa 1896. Sprva so tekmovali samo moški. Prva je ženska je nastopila leta 1902. Po mešanem tekmovanju žensk in moških so se leta 1906 odločili za ločene kategorije. Tekmovanje v parih se je začelo leta 1908, prav tako pa je bilo drsanje od takrat naprej tudi redno na programu na zimskih olimpijskih igrah. Med 1. In 2. svetovno vojno je bilo drsanje večkrat onemogočeno, zato se je umetnostno drsanje začelo vzpenjati predvsem na zahodu, v Ameriki. Po tragediji, ki se je zgodila ameriški ekipi leta 1961 (v letalski nesreči je umrla celotna drsalna ekipa, s trenerji na čelu), so v umetnostnem drsanju dominirali drsalci iz Sovjetske zveze (Rusije), predvsem v disciplinah športnih in plesnih parov, kjer so na vsakih olimpijskih igrah od leta 1964 do 2006 dosegli medaljo.

 

 

Drsanje na Slovenskem

Zgodovina umetnostnega drsanja v Sloveniji se začenja leta 1870, ko so Nemci v Ljubljani ustanovili Ljubljansko drsalno društvo, drsališč pa je bilo na ribniku v Tivoliju. Prvi klub v sklopu Sekcije za umetnostno drsanje je bil Ilirija, ki ga je vodil Stanko Bloudek.

 

Slike začetkov drsanja pri nas (Stanko Bloudek):

193764642638_bloudek-na-drsaliscu-v-tivoliju-v-druzbi-mladih-umetnostnih-drsalk-v-letih-pred-2-sv_showStanko_Bloudek_croppedbloudekfm5047Bloudek2