Sodniški sistem

Novi ISU (International Skating Union) sodniški sistem se je uveljavil leta 2006 z namenom, da se zmanjša subjektivno ocenjevanje sodnikov, ki je v preteklosti povzročilo ne malo škandalov. Nekdanji sistem ocenjevanja 6.0 je dopuščal sodnikom razvrščanje tekmovalcev na mesta po lastni presoji.

Nov sistem ocenjevanja je sestavljen iz dveh delov:

– Tehnični seštevek elementov: tehnični specialist ”kliče” elemente, ki jih tekmovalec izvede (skoki, piruete, koraki). Vsak element ima svojo vrednost, izvedbo elementov pa ocenijo sodniki z GOE oceno od -5 do +5.

– Vsebina programskih komponent: sestavljena je iz 5 komponent (drsalne sposobnosti, tranzicije, interpretacije, nastopa in koreografije). Ta del pa je še vedno delno subjektiven, saj sodniki v novem sistemu uvrščajo posamezne drsalce na lestvico od 1-10 glede na njihovo sposobnost drsalnih vrlin (1-zelo slabo drsanje, 10- vrhunsko drsanje). Še vedno je prisoten faktor primerjanja, še posebno ko je tekmovalcev v posamezni kategoriji veliko.

competitive-figure-skating-5

Skupen seštevek točk in uvrstitev na določeno mesto je tako sestavljeno iz obeh delov (TSS=TES+TPCS)

Sodniki so pri vsakem tekmovalcu pozorni tudi na dolžino glasbe, ki ga kaznujejo, če je le-ta predolga; če je drsalni kostum neprimeren; če tekmovalec pade ga sodniki poleg slabe izvedbe kaznujejo tudi z minus točko za vsak padec,… Vsi ti dejavniki lahko vplivajo na končni izkupiček točk (Total deductions).